mandag 2. juli 2012

siste sommerdag for tjukkaskyllingene




Lørdag ble slaktedag og siste dag i tjukkaskyllingenes korte liv. Da har de levd dobbelt så lenge som vanlige "grillkyllinger" og nådd en vekt som en liten kalkun. Forsøket på å få de ut på gress og vant til variert kost kan ikke kalles en suksess. De er dumme og late fugler som ikke skjønner sitt eget beste som foretrekker å ligge ved matfatet og gasse seg. De hadde ikke så lang tid på seg heller, to måneder kan nesten ikke kalles et liv, men vi gjorde vårt beste for at de skulle ha mulighet til å leve et annet liv enn sine artsfrender som er stua sammen flere tusen i en stor hall uten å se sola. 







Det er alltid spesielt på slaktedagen. Det å ta et liv skal ikke være enkelt. Det skal gjøres så humant som mulig og foregå rolig og uten å stresse dyret. Det er spesielt å kjenne et liv ebbe ut mellom hendene. Ikke alle liker å tenke på den delen av matproduksjonen som innebærer slakting. Da kan man like gjerne bli vegetarianer eller aller helst seriøst tenke på hvorfra man kjøper kjøtt. Det er desverre sånn at mange produksjonshusdyr ikke har det så bra mens de lever. Med tanke på at vi spiser mer kjøtt enn nødvendig kan det være bedre å kjøpe kvalitetskjøtt og heller spise kjøtt sjeldnere.

  





Napping av fjær- den kjedeligste delen av jobben. Hvorfor fikk vi ikke tak i en fjærnappemaskin i år?








Det er en tankevekker, hva avl kan gjøre med genene. Her har man altså en kylling som i overkant av to måneder rekker å bli 3,9 kg etter slakting! det er tilsvarende ca. 4-5 grillkyllinger. Bare filétene veier 500 g hver. 

Kylling klar for partering og kyllinglever klar for fryseboksen :)







Krås og kyllinghjerter for spesielt interesserte!










Skroget og evnt. litt avskjær kokes til kraft


her er oppskrift på god kyllingkraft:




- skrog, bein, avskjær
- 6 dl vann
- 1 løk
- 2 gulerøtter
- 1 purre
- 2 stilker stangselleri
- en kvast rosmarin
- to-tre stilker fersk timian
- 1-2 hvitløksfedd
- salt og pepper


Grønnsaker skrelles og grovhakkes.


Alt has i en kjele og kokes opp og varmen skrus ned så det så vidt bobler. La det småkoke i tre-fire timer. Siles og avkjøles før det fryses for senere bruk.









Jeg slenger også med en superenkel oppskrift som passer både i hverdagen og til gjester og som kan tilpasses det du har i kjøleskapet. Et tips er å gjøre formen ferdig dagen før og dekke den med folie. Så kan du bare sette den i ovnen dagen etter og den lager seg selv. Du kan variere med det du har, sleng gjerne oppi noen oliven eller litt honning for mer sødme.






 VERDENS BESTE LETTVINTE KYLLING I FORM


- 1 hel kylling eller evnt. et kyllinglår til hver person.
- Poteter, gulrøtter,søtpoteter og/eller andre rotgrønnsaker.
- en sitron
- fersk basilikum, bladpersille, meriam, rosmarin, laurbærblad eller andre urter du liker
- en hel hvitløk
- olivenolje
- salt og pepper


Sett stekeovnen på 200 grader.


Finkutt urter (ikke rosmarinkvisten) og bland med salt, pepper, litt sitronsaft og olivenolje i en bolle. 
Løsne skinnet over brystfiletene og dytt urteblandingen under. Hvis du bruke klinglår dytter du urtene innunder skinnet på samme måte. Lag noen små snitt med en skarp kniv på lårene og gni resten av blandingen over skinnet. Dytt noe av blandingen inn i kyllingen sammen med resten av den skviste sitronen, laurbærblad og rosmarinkvist. 


Kutt grønnsakene grovt og legg de i en stor form eller langpanne. Hell over en skvett god olivenolje og gjerne litt av urteblandingen hvis det er mer igjen. Salte og pepre og bland godt med hendene. Del en hvitløk i to uten å skrelle mer enn det løse hvite skallet og legg med snittflaten opp i formen så får man deilig bakt hvitløk sammen med grønnsakene.


Legg kyllingen på toppen av grønnsakene og stek i ca 1-1,5 time. Kyllinglår blir fortere ferdig enn hel kylling så følg med så ikke kjøttet blir tørt. Skinnet skal være sprøtt og smaker nydelig med urtene. Stikk en spiss kniv inn i den tjukkeste delen på kyllingen for å sjekke kjøttsaften som renner ut. Er den klar i fargen er kyllingen gjennomstekt.


Må serveres med godt brød eller baguette så man får med seg den deilige oljen i bunnen på formen!


Lykke til!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar