lørdag 7. juli 2012

Fang sommeren på glass og flaske- sitronlimonade Moroccan style



Anas mamma i Marokko har en deilig oppskrift på sitronlimonade som vi ofte lager på sommeren. Når man først er i gang bør man lage mye for den holder seg bra. Den er utrolig drøy også. Den skal stå i tre dager før den er ferdig, så det bør man ta med i beregningen.


Ikke la deg sjokkere av mengden sukker i oppskriften, den kan du redusere hvis du vil. Dette blir som en sirup og skal blandes med vann som en vanlig saft. Uansett er det mye sunnere enn vanlig saft og brus :) Jeg har ikke prøvd å erstatte sukkeret med andre alternativer, som f.eks bjørkesøt, mest pga pris. Gi gjerne en tilbakemelding hvis du har erfaring med andre sunnere søtningsmidler i hjemmelaget saft!


Vi syns den er spesielt god i Farris og jeg kan se for meg at den kan være god i drinker.


Man starter med sitroner- helst økologiske hvis du får tak i mange nok. Coop Mega har samme pris på "vanlig" og økologisk frukt og grønt, så der er hvertfall muligheten tilstede uten å bli loppa :) 







I tillegg til sitroner trenger du:
- 2 kg sukker pr liter presset sitronsaft. (Du kan bruke mindre sukker hvis du vil. Vi holder oss til svigermors orginale oppskrift).
- en stor kjele eller spann med lokk.



Vask sitronene godt og skrell dem med sitrusskallskreller (husker ikke helt navnet, men sånn som på bildet)  eller rivjern. Samle alt i en bolle, det skal has oppi sammen med saften etterpå.








Del alle de skrelte sitronene i to. Det lukter fantastisk!







Press saften ut av sitronene og mål mengden. Det er veldig greit med en elektronisk sitruspresse, men det går fint for hånd også.







Bland sukker, sitronsaft og sitronskall i en kjele eller spann. Rør godt rundt en stund og la stå til dagen etter med lokk. Gjenta røringen en til to ganger pr. dag til alt sukkeret er oppløst.








 Etter tre dager er limonaden klar for siling. Alt sitronskallet, evnt. fruktkjøtt og steiner skal bort. Limonadene er nå blank og gul.








Alt sukkeret bør være oppløst før siling, ellers vil det samle seg på bunnen av flaskene. Hvis det ikke løser seg godt nok opp kan man tilsette mer sitronsaft eller litt vann.








Så kan man fylle opp limonaden på flasker og nyte utover sommeren og høsten.


Sitronskallet kan man gjerne ta vare på og kandisere. Det er flott å ha til pynt på kaker og paier. Fyll en kjele med vann og kok opp. Deretter lar man sitronskallet få et raskt opphold i det kokende vannet før man tar det opp. Sil av vannet. Kok deretter opp ca. 2 dl med vann og 100 g sukker i en kjele og la sitronskallet ligge oppi i ca. 20 min på svak varme.Vesken vil fordampe. Hell alt i en skål eller et glass og avkjøl. Det holder seg lenge i kjøleskapet med lokk på.






Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar