onsdag 27. juni 2012

Det har blitt honning i kubene!


I dag titta vi i bikubene for å se om det hadde blitt noe honning. Biene har jobba bra siden sist og jammen var ikke en av kassene full med honning :) 

 Sånn ser det ut når rammene står nedi kassa og biene går i mellom.





En slik ramme inneholder ca. 1 kg honning! Nå skal vi vente til biene har forseglet nesten alle cellene på ramma. Da har tiden kommet for å høste. 

En stk. stolt og fornøyd birøkter!






Det er utrolig fasinerende å se det perfekte mønsteret biene lager. Hver celle er skrådd litt oppover så ikke honningen skal renne ut.





Etterhvert lager biene et slags lokk av voks over hver celle og da er det tid for å ta rammene med seg hjem til slyngerommet der de skal stå i riktig temperatur til honningen har korrekt vanninnhold. Vi trodde det bare var å slynge honningen og tappe den rett på glass, men så enkelt er det ikke. Etter honningen er "tørket" i korrekt temperatur i et rom med korrekt luftfuktighet måles vanninnholdet med et instrument som kalles refraktometer. Hvis honningen er klar kan den slynges.Hvis honningen har for høyt vanninnhold kan den gjære.
 Etter slynging skal honningen oppbevares i et stort spann der den røres noen minutter hver dag til den er klar for å tappes på glass. Røringen er for å unngå krystallisering. 




Neste gang vi blogger om biene blir det om innhøsting, vi gleder oss :) 

2 kommentarer:

  1. Dere er så flinke!!!! Regner med honningen er til salgs på julemarkedet? Om ikke før...?

    Ulla

    SvarSlett
  2. hei! vi håper å få mye til salgs, alt avhenger av hvor stor produksjonen blir. uansett sparer vi det til åpen julegård i desember :)

    SvarSlett