torsdag 31. mai 2012

Tjukkas-kyllingene er i hus og vi lager kjøttdeig

Forrige fredag syns vi det var på tide å få broilerkyllingene i hus. 25 stk skal holde til "storfamilien". De er en måned gamle og allerede på det stadiet hvor kyllinger blir slaktet for å bli vanlige grillkyllinger. Vi lar de gå ca. 80 dager til de har nådd en slaktevekt på 3 kg. De er ganske late og kunsten blir å få de til å spise noe annet enn kraftfor. Planen er å få opp et flyttbart hus til dem ute på gresset så de kan få i seg litt mer naturlig føde.




De er ikke de vakreste fuglene, men de smaker veldig godt :)






Mange er skeptiske til farseprodukter og innholdet i bl.a. kjøttdeig. Det er lett å lage egen kjøttdeig og man har full kontroll på ingrediensene. Jeg kjøpte høyrygg av okse som hadde samme kilopris som karbonadedeig. Da har man full kontroll på ingrediensene uten å betale noe mer. Vi har en del lammekjøttdeig som har høyt fettinnhold som egner seg godt til å blande med mager karbonadedeig. Lammefettet gir god smak. 



Ungene syns det er morro å se kjøttbitene forvandle seg gjennom kjøttkverna :)

Neste prosjekt blir å lage pølser!

Drivhus på plass!


Drømmen om drivhus er oppfylt :) Nå ser du kanskje for deg noe vakkert som dette:






Men det er ikke et bilde av vårt drivhus, for det ser nemlig sånn ut:





Dette drivhuset har flyttet tre ganger og er nå tatt i bruk av tredje generasjon. Det mangler det viktigste, nemlig glass. Vi ble fort enige om at et den viktigste oppgaven til et drivhus er å produsere mat så da får estetikken vike denne sesongen. Ramma fikk et kledelig lag flekkete plast og noen gamle plastplater. 






For å få god næring til plantene la vi først et lag med to år gammel møkk i bunnen og deretter jord som vi blandet med kompost fra matavfallskompostdunken fra i fjor.
Det var tungt arbeid i stekende sol i pinsa. Ungene hjalp til og samle meitemark som hjelper til å holde jorda fin :)





Vi fikk noen paprikaplanter og noen chiliplanter av pappa. En liten agurkplante og en stor grønn squashplante, tomatplanter og urter kjøpte vi hos Rød planteskole. Siden vi allerede er et stykke ut i sesongen måtte vi jukse litt!





 Lilla basilikum og koriander trives best i varmen inne i drivhuset.




Fem tomatplanter vil forhåpentligvis være nok til ketchup og pizzasaus til vinteren. Noen cherrytomatplanter vil vi få senere, de trenger bord/hylle å stå på. Å tørke tomater er også nydelig :)




Friske urter løfter maten mange hakk! sitronverbena (oppe til høyre) er nydelig til te, kjørvel, timian, rosmarin og merian passer godt til kylling.

Denne gjengen flytta inn med noen kompiser for en liten uke siden og vil gjøre seg godt med friske urter og sitron!




onsdag 30. mai 2012

nytt utseende :)

Jeg endret til et lysere og lettere utseende på bloggen, den andre var litt mørk og trist syns jeg. Nå er det jo sommer :)

Bygdedag på Elingård-vinn en iPad 2!

Her er linken til Bondelagets konkurranse! Ta med familien på en koselig dag med sauen i fokus. Gjeting, klipping, ulbearbeiding, helgrillet lam, spekemat og rømmegrøt. Masse aktiviteter for barna :)

http://www.bondelaget.no/onsoey-bondelag/spoerreundersoekelse-om-norsk-landbruk-vinneren-kaares-om-4-dager-nye-ipad2-i-premie-article68331-2974.html

torsdag 24. mai 2012

Henkoke/hermetisere i ovn: Rabarbrasaft!

For 4 dager siden satt jeg rabarbrasaften til kjøling (se tidligere innlegg) og i dag var det tid for å tappe den på flaske. Jeg brukte en metode på eplesaft i fjor som fungerte veldig bra. Jeg er ikke helt sikker på hva det heter på norsk, men i Danmark heter det henkogning. Det er jo en form for hermetisering så jeg kaller det for det.


Sånn går man frem når det er snakk om saft:


Rabarbrasaft inneholder mye syre og i denne oppskriften ble det også brukt sitron i tillegg. Dette gjør at safta i utgangspunktet skulle holde seg en stund, men med denne metoden vil den holde seg "for evig".


Så mange flasker ble det og for en nydelig farge!


Vask flaskene og korkene. Til denne metoden må man ha glassflasker og metallkorker/kapsler. Dette får man kjøpt blandt annet hos NordicPack i Rygge. Legg trakter, øser, siler osv. som du har tenkt å bruke i kokende vann i 5 min.


Sil i fra rabarbrabitene. Jeg satte en stor bakebolle under et stort dørslag og lot det renne av seg en stund. Bruk en finmasket sil, f.eks. tesil oppi trakta for å sile bort småbiter. Vaniljefrøene går igjennom, men det syns jeg bare er fint. 
Sett de fulle flaskene i vannbad inne i stekeovnen på 110 grader. Jeg bruker ildfaste metallformer fra Ikea, de passer veldig godt til dette formålet. 

Hvis man skal lage mye saft er det praktisk med en stor stekeovn. Denne er 90 cm bred.





Trenger ikke være så mye vann. Sørg for at korkene bare så vidt er skrudd på.
Når man kan se små luftbobler som går oppover i flaskene er de ferdige. Ta flaskene forsiktig ut og skru korken hardt til. Bruk grytekluter!



Det er synd å kaste den deilige rabarbraen som har ligget og kost seg med sukker og vanilje i så mange dager. Dette tror jeg kan bli en deilig marmelade hvis man koker den inn med mer sukker og tilsetter litt frisk rabarbra. Det gjenstår bare å prøve!



Dagens meny: Brenneslesuppe og rabarbrasaft!

I dag laget jeg noe jeg ikke har laget før, men som jeg lenge har hatt lyst til å prøve. Brenneslesuppe! 


Brennesle er rik på C-vitamin, K, B2 og B5-vitamin, glykolsider, eterisk olje, garvestoff, protein, kalium, kalsium, jern, stivelse og folinsyre! Med andre ord er det en skikkelig bombe av nyttige og gode ting for kroppen.


Oppskrift på neslesuppe med egg 4 pers :



  • en halvfull 5-literskjele med nesleskudd og små blader.
  • 1 liter kyllingbuljong/kraft
  • 1-2 hvitløksfedd
  • 2 dl kremfløte
  • pepper
  • bladpersille
  • bløtkokte egg


 Plukk neslen der den er minst mulig forurenset, ikke i veigrøfter, der folk/dyr ferdes og det er fare for at noen har tissa. Bruk hansker og knip av det øverste på planten.


 Skyll neslen godt og fjern alt rusk.


 Kok opp neslen, hvitløk og persille i buljong og la det putre i 10 min. 



 Deretter kjører du suppen i blender/stavmikser til en jevn masse og tilsetter fløte. Smak til med pepper evnt. salt.


  Bløtkok eggene og servér! Helt nydelig! Smakte også godt kald :) se den fine fargen på rabarbrasafta blandet med litt Farris!


søndag 20. mai 2012

Tid for rabarbra!

Når våren kommer begynner det å klø i fingrene etter å plukke og lagre til høst og vinter. Det er litt tidlig for det meste ennå, men rabarbraen har kommet for fullt. Rabarbra er egentlig en grønnsak, men vi bruker den på samme måte som frukt. 
Smaken av den sure stilken dyppet i sukker vekker barndomsminner. Og hva kunne vi IKKE lage av rabarbrablader? Hele kleskolleksjoner kunne vi sette sammen en sommerkveld :) 
Iskald rabarbrasuppe med krem smaker nydelig. Rabarbra passer også godt i pai, som grøt, kompott, syltetøy og til vin. den bør plukkes før St.Hans. Blir den trevlete og grov egner den seg kun til saft. 

I år har jeg tenkt å lage rabarbrasaft etter å ha smakt en utrolig god rabarbrasaft fra Askim frukt og- bærpresseri tidligere i år. 
Vi plukka ca. 8 kg rabarbra. Det skulle holde til både saft, litt kompott og en suppeskvett.




Her er oppskriften:

  • 2 kg rabarbra
  • 3 l vann
  • 2 l sukker
  • 2 sitroner eller lime
  • 1 vaniljestang


Kok opp vann med sukker. Hvis du vil doble oppskriften trenger du en 15 liters kjele for å få plass til alt. Denne safta blir konsentrert og må blandes ut med vann før servering.
Ikke skrell rabarbraen, det gir den fine rosa fargen på safta. Kutt rabarbraen i biter. 





Skjær sitronene/lime i skiver




 Splitt vaniljen, skrap ut frøene og ha den i vannet sammen med rabarbra og sitron/lime. I stedet for vaniljestang kan man bruke vaniljepulver som er vaniljefrø på glass. Vaniljepulver får man kjøpt i helsekostbutikk eller hos Skogen fiskehandel i Engelsviken.



Skru av plata og sett kjelen til avkjøling eller hell over i en bolle som dekkes til. Safta skal stå kjølig i tre dager.




Når safta har stått i tre dager er den klar til å siles. Bruk et tøystykke eller en finmasket sil. Ha safta på steriliserte flasker. Jeg pleier å "hermetisere" alt jeg safter ved å sette de rene flaskene med innhold i vannbad i stekeovnen på 110 grader. Jeg setter korken bare løst på. Når man kan se små bobler i flaskene kan man ta de ut og skru korkene godt til. Det er veldig varmt så bruk grytekluter.
Med denne metoden kan safta holde seg nærmest uendelig. 

Om tre dager blir det spennende å se og smake :) 



søndag 13. mai 2012

En trist fredagskveld og happy lørdag:)

Når man har dyr går livet og døden hånd i hånd. Dyr dør, blir syke eller skal slaktes.  Noen ganger må man ta vanskelige beslutninger. I går innså vi at det ene lille svarte lammet måtte finne et nytt hjem. Mora vil ikke vite av det og handler helt etter sitt instinkt. Juret er lite og ho har bare melk til en og da er det naturlig å avvise det minste. Sånn er naturen. I tre dager har vi gitt lammet melk fra flaske og prøvd å se om mora vil akseptere det. Forgjeves. 
Å fostre opp et kopplam høres søtt og hyggelig ut. Men realiteten er at du da enten flasker det flere ganger i døgnet eller setter det i en binge med en såkalt lammemor som er en bøtte med mange smokker som man fyller med erstatningsmelk. Det er helt umulig å få til flasking med vanlig jobb ved siden av. Og ikke minst med familie ved siden av. Vi tok en avgjørelse på å sende vekk den lille tassen til noen snille folk vi kjenner som har mange kopplam. 
Så sto han på gårdsplassen og venta på å bli plukka opp, fikk ei venteflaske, bæsja litt og tissa litt og virka ganske forvirra over å være ute for første gang.


Det ble ikke så mye bedre da han fotfulgte meg som om jeg var mora hans...hans egen mor breka bare et par ganger da jeg tok han ut av bingen og ferdig med det. 


Han sovna på armen min mens jeg snakka med bonden og skrek hjerteskjærende da jeg ga han fra meg.


Jeg tillegger ikke dyr å resonnere på menneskelig vis, men kunne ikke la være å tenke hvordan det må føles å først bli frastøtt av din egen mor for så å bli gitt videre av den eneste du fikk noe kjærlighet fra. Uff og uff, den fredagskvelden ble tårevåt selv om skuldrene var 10 kg lettere!






Lørdagen skulle vise seg å bli mye bedre!


Sola skinte for første gang på lenge! Det føltes hvertfall sånn etter så mye regn som har kommet de siste dagene. Hønene setter pris på å sole seg på en lun plass :)



De løfter vingene og prøver å få litt sol på den bleke hønsehuden sin. De ser ganske teite ut, men lukker øya og bare nyter.


Den svarte søya som avviste det ene lammet sitt fikk komme ut for første gang. Ho er flink med det lammet ho ikke avviste. Det er ei spesiell søye som faktisk har lært seg måter å be om kos!


I begynnelsen av uka oppdaget vi at en av trillingmødrene hadde et kjempejur som var rødt og sprengt. Jeg ble redd det var jurbetennelse som kan bli ganske alvorlig. Ho hadde et sår på spenen som gjorde at lamma ikke fikk drikke, derfor fikk ho melkespreng som kan føre til jurbetennelse. Vi fikk melka ut trykket og smørte såret med arganolje blandet med vaselin og nå er ho bra og lamma får drikke igjen! Hurra, enda et område der arganoljen viser sin helende effekt! og en lettelse for oss å se at alt fungerer og vi ikke trenger å gi lamma noe ekstra.


På tirsdag hadde vi siste fødsel. Et kjempelam som var litt leit å få ut og vi måtte hjelpe til. Vi var helt sikre på at denne søya skulle ha to lam, men så kom det ett stort i stedet. Så ho har tatt godt for seg i matfatet og er vel det man kaller god og rund. Så nå er det slutt på våkenettene i fjøset,alle er på beitet og klarer seg med daglig tilsyn :) en fin lørdag!


mandag 7. mai 2012

Drømmen om drivhus....

I år starter prosjekt drivhus. Vi har fått et gammelt drivhus som mangler glass, men er i orden ellers. Vårt mål er å få det opp så vi kan ha litt tomater, agurker og urter i år. Planen er jo etterhvert å ha en kjøkkenhage, men de siste åras jobbing har lært oss å ikke gape over for mye. Så i år nøyer vi oss med å sette opp drivhuset og det viktigste er ikke at det ser perfekt ut. Det viktigste er at plantene trives der og gir avling!



Anas gjør grunnarbeidet før vi støper lecablokker som drivhuset skal stå på.


Myntestiklinger som skal bli deilig te utover sommeren





To sorte får og andre små :)


I natt ble det født to lam hos oss, helt svarte med hvit stjerne i panna som sin mor. Vi fikk oss en overraskelse siden vi trodde ho skulle ha bare ett. Desverre er ikke mora helt grei med lamma. De er friske og fine og får die, men mora stanger og avviser det ene. Derfor ser vi oss nødt til å binde mora så lamma får drikke og mor kan venne seg av med den dårlige vanen. Dette er ikke helt uvanlig hos førstegangsfødene søyer.


De andre lamma har vokst enormt siden de ble født for ca en mnd siden. Jordtuster er fine å hvile hodet på når man koser seg i sola.Lamma er akkurat som småbarn, de spiser, leker og sover mye.



Andungene koser seg i bassenget sitt der de snadrer litt gress som vi plukker til dem. De er enkle vesener som stort sett enten piler sammen i et hjørne eller hiver seg over maten. Skulle hatt tid til å gjøre dem håndtamme, men det gjør uansett ikke noe når de blir større og bare vralter rundt.


 Hanefar Mattis viser seg frem i sola


Neste fødsel ventes hvert øyeblikk, siste søye i flokken som skal lamme. Hvis denne får to lam som det ser ut som, har vi fått tre lam mer enn beregnet i år og vi er veldig fornøyd :)
Nå er det siste innsats og nattevåk på denne søya som ser ut som om ho er klar til lamming der ho ligger. Symptomene på at fødselen starter kan komme raskt så man må ut og sjekke ofte.


De små Plymuth rock-kyllingene har satt fjær og ser ut som små mini-utgaver av voksne haner. De får en flott spraglete fjærdrakt.


Det var alt for denne gang, legg gjerne igjen en kommentar :)

lørdag 5. mai 2012

Andungene har kommet til gårds og dverghønene har vært på spa.

14 søte andunger flytta inn i "småbarnsavdelingen" i går. Med lite basseng, varmelampe og godt med mat har de det helt topp. Vi snekra et tak med netting så ikke katten skal forsyne seg. Nå skal de vokse seg store og fine frem til de er store nok til å klare seg i dammen. Mmmm, det gir forhåpninger om sprøstekt andestek, lyserøde andebryst og andeconfit utover høsten...
Men nå er de bare utrolig søte, andunger må være noe av det vakreste som finnes!



I den lille uvanlige hønefamilien har det ikke kommet fler kyllinger så det spør om det blir en liten ene-kylling. Hønemødrene er ganske aggressive og trenger ikke ekstra beskyttelse mot katter o.l. De passer på!


Tantene har også flytta inn i "småbarnsavdelingen". I går fikk de full pedicure med neglklipping og fotbad. Dverghønene våre har desverre blitt angrepet av kalkbeinsmidd som krever behandling med grønnsåpebad og salve. Denne frøkna fikk det hvertfall bedre etterpå:)


De vaglet seg fint opp på sin nye soveplass og tok kvelden tidlig :) sånn er det å være på spa :) Hanefar Mattis sovna nesten da han fikk beina i lunka grønnsåpevann. Om et par uker gjentas behandlingen og så håper vi alt er borte.


tirsdag 1. mai 2012

1. mai-kylling!



Denne lille tassen kom i dag, klekket inn i en utradisjonell familiesammensetning med hele TRE mødre! Som høner flest er de noen skikkelige hønemødre så han/hun skal nok bli passet godt på og vil snart forhåpentligvis få søsken. Det er flere egg som nærmer seg klekking. Dverghøner er veldig glad i å ruge og tydeligvis er det ekstra stas å ligge flere sammen.