fredag 22. juni 2012

Slåttetid og håp om sommerhonning!

Nå er det en stund siden vi har lagt ut noe her på bloggen. Forrige uke gikk med til å forberede stor fest på låven og begynnelsen av denne uka gikk derfor med til å slappe av :)


Det var utrolig gøy å arrangere fest på låven for første gang og se hvor flott det kan bli med pynt og hvite duker. Maten fikk vi fra de dyktige gutta i Urban Food, et lokalt cateringfirma som satser på kortreist og økologisk mat.Det ble litt mye for oss å lage mat til 50 mennesker. En god mix av fisk, kjøtt og deilig tilbehør ga gjestene en flott matopplevelse.Det var fantastisk mat og kan virkelig anbefales!


Høydepunktet ellers på gården forrige uke var at vi fikk slått vårt første høy. Det går med en del for til sauene på vinteren og hittil har vi kjøpt dette. Det blir dyrt og passer dårlig inn i tanken om å være selvforsynt. Så i fjor tok vi i bruk ca. 10 mål til eng og dette ble slått av en bonde i nærheten som redskap til sånt. Godt vær med sol og vind gjør at vi kunne pakke inn høy av god kvalitet. 19 baller ble det, vi trenger ca.25 for å klare oss gjennom vinteren og håper på én god slått til.






 Litt tid til kos og prat med sauene er viktig i en travel hverdag. Noen er mer kontaktsøkende enn andre! Heldigvis er dette et søyelam vi skal beholde så det blir ikke noe tårevått farvel når slaktedagen nærmer seg... Man må ha i bakhodet at hensikten med å ha sauene er å skaffe mat. Men noen av lamma får man et nærere forhold til enn andre og det kan bli trist på slaktedagen.






Den lille hanekyllingen med tre mødre får den beste opplæring og er skikkelig bortskjemt. Bekymringsløs får han servert mark og andre godbiter på sølvfat av sine mødre. På kvelden får han fortsatt sitte under vingen til en av dem. Lite aner han om sin tiltenkte skjebne i familiens gryte. Sånn sett er den ingen fordel å bli født hankjønn her på gården, enten man er lam eller kylling.






Disse tjukkasene er helt klare for gryta og vralter så vidt rundt matfatet. Noen tar seg en tur ut på gresset hvis det ikke er for mye sol...(!) Planen er å slakte de hvite tjukkasene neste uke og la de spraglete få vokse litt til. De er mer aktive og koser seg med alt de finner å spise ute. Eksperimentet består i å finne ut om det er noe forskjell på smaken mellom de ulike rasene. 





Nyter varmen og en god strekk i sola mens hanen Mattis inspiserer










Det summer og jobbes i bikubene om dagen til tross for elendig sommervær. Vi krysser fingrene og håper været vil endre seg så vi får mye sommerhonning. Nybegynnerfeilene kommer som perler på en snor så her er læringskurven bratt. Heldigvis har vi mange hyggelige birøktere i omegnen som gjerne gir råd og tips. Lørdag skal vi på kurs igjen og forhåpentligvis lære litt mer om hva vi skal se etter når vi først åpner kuben. Fikk mine første stikk her om dagen og må innrømme at det ikke var så lett å holde hodet kaldt når sinte bier teppebomber nettet med brodden to cm fra nesa mi.






Hadde vi bare visst hva vi så etter og hvorfor....






På bildet ser det ut som vi vet hva vi driver med. Vi tar de rammene biene har bygget voks på og flytter ut til sidene. Biene bygger i midten først så der plasserer vi de tomme rammene som ikke har blitt bygget ut. Så er det bare å sørge for at biene har nok plass siden det blir produsert noen tusen i uka.


I helga blir det arrangert matfestival i Fredrikstad, det er verdt å få med seg! Det varer fra torsdag 21. juni til søndag 24. juni. 







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar