torsdag 7. juni 2012

Smør og surmelk på marokkansk vis !

Her om dagen hentet vi et spann melk rett fra kua. Den skal bli både kaffemelk, smør og kefir. Sist vi var i Marokko fikk vi med oss en kjekk innretning til å lage smør med. Først heller man fersk melk oppi og lar den stå i romtemperatur i tre dager til syrning.





Etter tre dager har fløten steget opp og melka har syrna og blitt tjukkere. 






Spannet har to ulike lokk, ett vanlig og ett med motor og visp.









Melka står til visping i ca. en time. 







Etter en times tid har smørgryna lagt seg på overflaten og kan samles opp.





Litt isvann oppi melka gjør at smøret lettere skiller seg.




Smørklumpene samles opp og legges i en bolle med isvann og knas sammen.





Det er greit å bruke to boller så man kan bytte isvann.




Ferdig smør! saltes etter behov :) dette smøret får en syrlig smak og smaker ikke som f.eks. meierismør.





Melka som blir igjen i beholderen tappes på flasker. Etter en stund vil vann samle seg på toppen av flaskene og dette helles av etterhvert. Det som blir igjen blir kefir/surmelk. 
Det blir litt mye fjøssmak for meg, men resten av familien elsker både smøret og surmelka. I marokko er denne surmelka obligatorisk til cous cous-lunsjen på fredager.



Dagens høst av spisskål, salat og tomater fikk bli med på bildet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar