onsdag 27. juni 2012

Det har blitt honning i kubene!


I dag titta vi i bikubene for å se om det hadde blitt noe honning. Biene har jobba bra siden sist og jammen var ikke en av kassene full med honning :) 

 Sånn ser det ut når rammene står nedi kassa og biene går i mellom.





En slik ramme inneholder ca. 1 kg honning! Nå skal vi vente til biene har forseglet nesten alle cellene på ramma. Da har tiden kommet for å høste. 

En stk. stolt og fornøyd birøkter!






Det er utrolig fasinerende å se det perfekte mønsteret biene lager. Hver celle er skrådd litt oppover så ikke honningen skal renne ut.





Etterhvert lager biene et slags lokk av voks over hver celle og da er det tid for å ta rammene med seg hjem til slyngerommet der de skal stå i riktig temperatur til honningen har korrekt vanninnhold. Vi trodde det bare var å slynge honningen og tappe den rett på glass, men så enkelt er det ikke. Etter honningen er "tørket" i korrekt temperatur i et rom med korrekt luftfuktighet måles vanninnholdet med et instrument som kalles refraktometer. Hvis honningen er klar kan den slynges.Hvis honningen har for høyt vanninnhold kan den gjære.
 Etter slynging skal honningen oppbevares i et stort spann der den røres noen minutter hver dag til den er klar for å tappes på glass. Røringen er for å unngå krystallisering. 




Neste gang vi blogger om biene blir det om innhøsting, vi gleder oss :) 

fredag 22. juni 2012

Slåttetid og håp om sommerhonning!

Nå er det en stund siden vi har lagt ut noe her på bloggen. Forrige uke gikk med til å forberede stor fest på låven og begynnelsen av denne uka gikk derfor med til å slappe av :)


Det var utrolig gøy å arrangere fest på låven for første gang og se hvor flott det kan bli med pynt og hvite duker. Maten fikk vi fra de dyktige gutta i Urban Food, et lokalt cateringfirma som satser på kortreist og økologisk mat.Det ble litt mye for oss å lage mat til 50 mennesker. En god mix av fisk, kjøtt og deilig tilbehør ga gjestene en flott matopplevelse.Det var fantastisk mat og kan virkelig anbefales!


Høydepunktet ellers på gården forrige uke var at vi fikk slått vårt første høy. Det går med en del for til sauene på vinteren og hittil har vi kjøpt dette. Det blir dyrt og passer dårlig inn i tanken om å være selvforsynt. Så i fjor tok vi i bruk ca. 10 mål til eng og dette ble slått av en bonde i nærheten som redskap til sånt. Godt vær med sol og vind gjør at vi kunne pakke inn høy av god kvalitet. 19 baller ble det, vi trenger ca.25 for å klare oss gjennom vinteren og håper på én god slått til.






 Litt tid til kos og prat med sauene er viktig i en travel hverdag. Noen er mer kontaktsøkende enn andre! Heldigvis er dette et søyelam vi skal beholde så det blir ikke noe tårevått farvel når slaktedagen nærmer seg... Man må ha i bakhodet at hensikten med å ha sauene er å skaffe mat. Men noen av lamma får man et nærere forhold til enn andre og det kan bli trist på slaktedagen.






Den lille hanekyllingen med tre mødre får den beste opplæring og er skikkelig bortskjemt. Bekymringsløs får han servert mark og andre godbiter på sølvfat av sine mødre. På kvelden får han fortsatt sitte under vingen til en av dem. Lite aner han om sin tiltenkte skjebne i familiens gryte. Sånn sett er den ingen fordel å bli født hankjønn her på gården, enten man er lam eller kylling.






Disse tjukkasene er helt klare for gryta og vralter så vidt rundt matfatet. Noen tar seg en tur ut på gresset hvis det ikke er for mye sol...(!) Planen er å slakte de hvite tjukkasene neste uke og la de spraglete få vokse litt til. De er mer aktive og koser seg med alt de finner å spise ute. Eksperimentet består i å finne ut om det er noe forskjell på smaken mellom de ulike rasene. 





Nyter varmen og en god strekk i sola mens hanen Mattis inspiserer










Det summer og jobbes i bikubene om dagen til tross for elendig sommervær. Vi krysser fingrene og håper været vil endre seg så vi får mye sommerhonning. Nybegynnerfeilene kommer som perler på en snor så her er læringskurven bratt. Heldigvis har vi mange hyggelige birøktere i omegnen som gjerne gir råd og tips. Lørdag skal vi på kurs igjen og forhåpentligvis lære litt mer om hva vi skal se etter når vi først åpner kuben. Fikk mine første stikk her om dagen og må innrømme at det ikke var så lett å holde hodet kaldt når sinte bier teppebomber nettet med brodden to cm fra nesa mi.






Hadde vi bare visst hva vi så etter og hvorfor....






På bildet ser det ut som vi vet hva vi driver med. Vi tar de rammene biene har bygget voks på og flytter ut til sidene. Biene bygger i midten først så der plasserer vi de tomme rammene som ikke har blitt bygget ut. Så er det bare å sørge for at biene har nok plass siden det blir produsert noen tusen i uka.


I helga blir det arrangert matfestival i Fredrikstad, det er verdt å få med seg! Det varer fra torsdag 21. juni til søndag 24. juni. 







tirsdag 12. juni 2012

Dagens meny: Stekt makrell og sommerfølelse!




Makrellen er et godt sommertegn og i går kom jammen Anas hjem med fem stykker. Det er kortreist, sunt og til og med gratis :)





Med smørdampet nykål, agurksalat og rømme smakte det nydelig.Skjær helst ut fileter av makrellen, det gjorde ikke jeg og det er no herk med beina. Kålen må bare kokes lett i 4-5 min i vann med salt, pepper og enstor klatt smør.Det er nå den er på det beste :)






Til dette burde det vært kald rabarbrasuppe til dessert, men her slo vi til med en skikkelig langreist CO2-synder. I påvente av modne bær her hjemme lagde vi tyrkisk youghurt med bær og honning. Nam! 






Langreiste rips, bringebær, blåbær og jordbær danderes på en seng av tyrkisk youghurt som toppes med akasiehonning fra (i følge flasken) land utenfor og i EØS......he he.




Det er flere som nyter sommeren uten den helt store varmen. Endene har flytta ut i dammen på heltid og har fått tett fjærdrakt. De lever det gode andeliv uten bekymring for morgendagen :)






Sauene liker variert kost og er veldig glad i løv, spesielt rogn og selje. Det er det som gjør norsk lammekjøtt så bra, lamma får beite på mye forskjellig som gir god smak på kjøttet. Mer økologisk for finner man ikke.




Biene har også jobbet flittig og tatt i bruk øverste "etasje" i kuben. Vi er veldig nysgjerrige på hva som skjer og hvor fort de jobber så vi har nok tittet nedi kubene litt ofte. Det blir bare forstyrrelser for biene. Nå skal vi være tålmodige en ukes tid før vi ser nedi igjen. Vi er veldig spent på hvor mye honning det blir!





Det er masse aktivitet og innsamling av nektar og pollen i kuben nå. Bringebærblomster gir mye og god honnig så biene har nok å gjøre på denne tida. 


torsdag 7. juni 2012

Smør og surmelk på marokkansk vis !

Her om dagen hentet vi et spann melk rett fra kua. Den skal bli både kaffemelk, smør og kefir. Sist vi var i Marokko fikk vi med oss en kjekk innretning til å lage smør med. Først heller man fersk melk oppi og lar den stå i romtemperatur i tre dager til syrning.





Etter tre dager har fløten steget opp og melka har syrna og blitt tjukkere. 






Spannet har to ulike lokk, ett vanlig og ett med motor og visp.









Melka står til visping i ca. en time. 







Etter en times tid har smørgryna lagt seg på overflaten og kan samles opp.





Litt isvann oppi melka gjør at smøret lettere skiller seg.




Smørklumpene samles opp og legges i en bolle med isvann og knas sammen.





Det er greit å bruke to boller så man kan bytte isvann.




Ferdig smør! saltes etter behov :) dette smøret får en syrlig smak og smaker ikke som f.eks. meierismør.





Melka som blir igjen i beholderen tappes på flasker. Etter en stund vil vann samle seg på toppen av flaskene og dette helles av etterhvert. Det som blir igjen blir kefir/surmelk. 
Det blir litt mye fjøssmak for meg, men resten av familien elsker både smøret og surmelka. I marokko er denne surmelka obligatorisk til cous cous-lunsjen på fredager.



Dagens høst av spisskål, salat og tomater fikk bli med på bildet!

søndag 3. juni 2012

Bier i boks!


På torsdag henta vi biene! Det er så spennende :) nå er det bare å vente på at bringebæra skal blomstre så biene får gjort jobben sin :)

Anas sveisa kubekrakk som kubene skal stå på.




Kassene og alt til kubene er laget av isopor (!) og det er ikke spesielt pent. Vi mala kubene i full fart for å få de klare til biene skulle flytte inn! Rød farge som matcher resten av bygningene.




I kubekassene skal det være rammer med voks. Vi skal prøve å bruke plastrammer. Voksen smeltes og rulles på rammene med en malerull.





Rammene settes i kassa og kassa plasseres på de kassene biene allerede har bygget ut og der de produserer yngel (dvs. nye bier)





Biene kom i grønne kasser som passa fint inn med de røde syns vi. Mellom de grønne kassene og den røde er det et slags gitter. Dette gitteret kalles dronninggitter og hindrer at dronningen går opp i de øverste kassene (den røde) og legger egg. Der skal nemlig arbeiderbiene lagre honningen. Arbeiderbiene er små nok til å komme gjennom gitteret.






Vi fant et fint sted med bringebær og andre blomstrende vekster rundt omkring. Da er det opp til biene å gjøre jobben sin :)