fredag 23. november 2012

JULEMARKED 9. og 16. Desember på Valle gård



9. og 16. des inviterer vi til julemarked igjen. I fjor hadde mange funnet veien til oss en nydelig førjulssøndag og vi håper å kunne gjenta dette i år med hell.

 Vi kommer til å ha åpent to søndager i år. Som vanlig vil vi selge juletrær, nek og julegodter. Det vil bli salg av mat, gløgg og kaffe. Ørmen gård vil komme med sine produkter, bl.a. den fantastiske olivenoljen fra Kreta.

Nytt hos oss i år er produkter som inneholder den fantastiske arganoljen, som også blir å få kjøpt i ren olje. Vi har også egenprodusert honning og andre spennende varer fra Marokko. 

Følg skilting fra Onsøy kirke og husk kontanter da vi ikke har bankterminal.

Adresse: Ørmenveien 13, 1621 Gressvik

Tlf.: 93229946

Velkommen!





tirsdag 23. oktober 2012

lynghonningen er på glass!







Etter et par ukers røring har lynghonningen fått riktig konsistens og kan tappes på glass. 












Fine glass med bielokk er nå snart klare for salg :)
Design av etikett er under arbeid...






Vi er ganske stolte av den første biesesongen og ser frem i mot hva neste sommer kan bringe.







Fang sommeren på glass og flaske- eplemost!





Epler som ligger på bakken og råtner er et trist syn, ikke bare er det en flott ressurs som går tapt, men det vitner også om at vi lever i en tid der mat ikke lenger har den samme verdien som før.

Epler kan man bruke til mye, den største utfordringen er å finne måter å bevare eplene utover vinteren.Noen eplesorter egner seg godt til vinterlagring, men da må de plukkes forsiktig og lagres frostfritt. Eplemos kan fryses, epleringer kan tørkes og man kan lage eplegele som holder seg på glass i kjelleren.

 En fin måte å utnytte store mengder epler er å presse eplesaft. Denne saften drikkes som den er eller kan videreforedles til eplesider eller vin hvis man ønsker det.

For mer sødme kan det være godt å blande pærer og epler hvis man har tilgang på det.


Vi har en fruktpresse og en kvern, kjøpt på www.eggelund.no.


Man starter med å skylle og kutte eplene grovt.

















Kvern eplene én eller to ganger, det kommer an på hvor saftige og myke de er. Jo mykere og mindre biter, jo mer saft får man presset ut.











Fyll eplemasse i posen i pressa og fest pressplaten med skruene. Press jevnt ned og skru til litt etter litt.









La pressa stå litt før du presser igjen. Det blir mer bunnfall jo hardere du presser er vår erfaring.









Fyll safta på rene flasker med en trakt. Bruk redskaper av metall som du skolder i kokende vann først. Flaskene er kjøpt på NordicPack i Rygge.












Sett ovnen på 120 grader og flaskene i vannbad. Dette er ikke lett siden flaskene lett velter. Sett korkene forsiktig på og skru til en kvart runde.
La flaskene stå i ovnen til det småbobler inni flaskene. Litt for lenge er bedre enn litt for lite.











Ta flaskene ut av ovnen å skru korkene hardt til med en gang. Nå skal de holde seg i lang tid.








Etter noen dager vil man merke om man har fulgt fremgangsmåten nøye nok- hvis ikke vil safta begynne å gjære. Det kan også smake godt og har man utstyr til å lage sider er jo det også deilig :)









søndag 7. oktober 2012

Endene gakket sitt siste gakk i dag og bidro til litt mer likestilling





Dagen kunne ikke vært vakrere- frosten lå fortsatt etter nattas kuldegrader og sola skinte fra klar himmel. En finere avslutning kan man ikke ha på et andeliv. Uten at man skal tillegge ender å filosofere over været i større grad.Disse endene har hatt et langt andeliv preget av ubekymret bading og kvekking til de mest upassende tider på døgnet.

Dagene går unna og ender uten gjerde blir lett et bytte for rev som blir mer og mer sulten jo nærmere vinteren vi kommer. Så langt har det gått bra, men nå var tiden kommet: 

Jeg skal slakte min første and- og så seks til..

Det er et resultat av likestilling og hvor langt det kan gå. Nå har mannen inntatt alle områder i huset og krever noe tilbake. Kjør traktor, bruk motorsag og slakt sjøl. Så kan vi snakke om likestilling! 




Sådan gjør man:






Man tar en and. 

Den har en konsistens og en fjærdrakt som gjør at man heller ville hatt den som kosepute i soffan. Helt utrolig myk og deilig. Et rundt nebb som ikke gjør skade og flate føtter uten særlig klør. Et flott kosedyr!

Men sånn er ikke livet for en and desverre..




I neste operasjon legger man anda på en huggestabbe, gi den gjerne et bestemt kakk i hodet så den svimer av. Det går bra uten også, men det blir litt mer blodsprut hvis man hugger hodet rett av. Det ser ut som man har vært med i motorsagmassakren og ikke alle syns det er like greit. 

Hvis man ikke har noe i mot blodsprut i øyet så hugger man hodet rett av med et bestemt kraftig hogg ( viktig å ikke nøle akkurat i dette øyeblikket, det er seigere enn man tror..) det kan være greit å få en annen til å holde hodet og strekke halsen litt ut. Bør være en som stoler på den som holder øksa...

Fuglen vil bakse og sprelle litt, det er viktig også for å få ut blodet. Det er det som skjer på bildet, hold fast til fuglen er stille. Jeg syns ikke noe om å slippe hverken høner eller andre fugler så de flakser og kaver rundt uten hode.

Så var det gjort, det er værst første gangen og så går det bedre etterhvert! Godt å tenke at man ikke trenger en mann for å skaffe mat ;)









Noen av verpehønene måtte også bøte med livet i dag. De skal skiftes ut i tiden fremover. Det føles ikke riktig å ha en hønsetype som kun er avlet for å legge mest mulig egg i et intensivt kort liv. De blir rett og slett utslitt og skal nå byttes ut med andre mer allsidige hønseraser. 









Den fantastiske fjærdrakta til anda er tett og varm og full av dun. Det føles helt feil å bare kaste alt dette så siden det var en så deilig vindstille dag ville vi prøve å nappe og samle duna. Det gikk fint etter litt jobbing med teknikken, men det er ikke vanskelig å forstå at en skikkelig dundyne koster mye.
Desverre er det fortsatt noen som bruker inhumane metoder der de napper duna av levende fugler 5-6 ganger i løpet av fuglens liv. Dette skjer mest i Kina, men også i Polen og Ungarn. Noen produkter på markedet er merket med en garanti at de ikke kommer fra denne typen produksjon og bør selvsagt velges fremfor andre.






Det ble virkelig mye fjær! Denne metoden er litt mer arbeidskrevende enn å bare skolde fuglene i varmt vann for å få fjæra til å løsne. Dun i nesa, håret og overalt, men gøy å prøve. Vi samla dun i et gammelt putetrekk for å se hvor mye det ble. Vi oppdaget etterhvert at det var mer dun enn vi trodde og fler steder på kroppen til anda enn bare på hals og bryst.

 Neste år får vi gå grundigere til verks. Det skal en del ender til for å fylle en dyne. En god juniordyne (100x140) tar ca. 300-400 g dun. Våre syv ender fylte opp 1/3 pute...







Enda er det noen dager til vi kan steke vår første andestek. Fuglene henger nå til mørning et par dager i stabburet.

Så er det bare å finne frem ingefær, soya og honning og sette anda i ovnen :)













tirsdag 25. september 2012

Fang sommeren på glass og flaske- Ketchup!




Ketchup er godt og hjemmelaget er enda bedre! Jeg har prøvd å finne oppskrifter der resultatet virkelig smaker som ketchup og denne gangen synes jeg det fungerte.
Alle typer tomater kan brukes, men de bør være godt modne. Man kan med fordel blande ulike sorter.





Man trenger tomater- mye tomater!


her er oppskriften jeg brukte:


3 kilo tomater

En halv stor løk
 eller én liten løk
2 fedd hvitløk

3 ss olje

En halv ts paprikapulver

1 knivsodd kanel

1 knivsodd allehånde

1 ss tomatpuré

2 ss brunt sukker

3 ss eplesidereddik










Noen oppskrifter bruker andre krydder, jeg syns det fungerte fint med disse. 










Hakk løk og skjær opp tomatene.Tilsett krydder og la alt koke i ca.tre timer. 











Press massen gjennom en sil eller bruk en blender/stavmixer. Kok litt til hvis ikke konsistensen er riktig (for tynn).








Sterilisering:


Sett glassflasker 20 min i ovn på 110 grader eller kok opp vann i en stor kjele og la flasker og korker koke i 5 min.

Hvis man vil være sikker på at ketchupen skal holde "for evig" kan man henkoke den. Sett flaskene i en ildfast form i stekeovnen på 110 grader. Hell litt vann i formen så det dekker et par cm opp på flasken. Sett korken så vidt fast på flasken og vent til det kommer små bobler eller man tror at flasken er gjennomvarm.



Vi har fortsatt ketchup igjen fra i fjor som har holdt seg bra med denne metoden. 










3 kilo tomater ble bare to flasker ketchup. Jeg tok litt over på en vanlig ketchupflaske for å se om barna ville reagere på smaken. Det gjorde de ikke, de syns det var god ketchup :)




torsdag 13. september 2012

Lynghonning- snart klar for salg!





September er tiden for høsting av lynghonningen og spenningen i heimen var stor. Vi ble jo litt skuffet over det dårlige resultatet da vi høstet sommerhonning, men nå var det gode utsikter for mer honning. Det har vært mye lyng i år og været har ikke vært så værst i august.Da får biene mye å gjøre og jo mer nektar de samler inn, jo mer honning blir det. Vi hentet inn alle tavlene fra begge kubene og satt dem til varming. Vanninnholdet var på passe nivå,  så den seige lynghonningen trengte bare et døgn i et varmt rom for å bli lettere å slynge.


Vi brukte to metoder. Den ene metoden går ut på å bruke en såkalt håndløsner som har pigger som blir presset inn i hver celle. Dette gjør at honningen ikke blir så seig å få ut.









Den andre metoden er skraping. Siden vi har en fruktpresse og bruker plastrammer ville vi prøve denne metoden på de rammene med minst honning i. Det gikk fort, men litt ekstra søl blir det jo. I tillegg ødelegger man også det biene har bygget opp som kan brukes igjen senere. Vi sparte de beste rammene og skrapet resten.Mange av rammene inneholder også pollen som er viktig mat for biene.








All voksen med honning samler vi opp i en bolle med lokk så vi kan presse den til slutt. 
Voksen bruker vi på nytt når vi skal smøre nye rammer. Den må først renses ved at man smelter den i en kjele med litt vann og venter til voksen flyter opp og rusket ned.










Å presse med fruktpresse er alltid morro, gøy å se hvor mye man får skvisa ut. Etter utallige pressinger og stramminger over natta fikk vi ut 3,5 kg honning bare ved å presse voksen.




Mmmmm....







Siling er veldig viktig, alle uønskede partikler skal bort. Først gjennom en grov sil og så gjennom en fin sil etterpå.












Finsiling på det provisoriske varmerommet.









Etter finsilingen ble bøtta full, ca. 35 kg. Selv om det ikke er så mye på to kuber er vi godt fornøyd. Vi er tross alt nybegynnere og må regne med litt dårlig høsting det første året. Hele bieprosjektet har vi jobbet med parallelt med å gå på kurs. Det har vært utrolig morro og vi vil gjerne få oss noen flere kuber til våren. 

35 kg honning gir oss nok overskudd til å selge litt utover høsten. Lite og eksklusivt ;)

Honningen er ikke klar før i slutten av september. Først ska den røres til riktig konsistens, tappes på glass og få etikett.

Da er snart arbeidet i bigården over for i år. Nå gjenstår det å se til at biene har nok mat så de klarer seg gjennom vinteren. Noe må de få igjen siden vi har tatt honningen de skulle spise gjennom kalde vintermåneder. I løpet av helgen skal vi gi de sukkerlake og rammer med ny voks som de skal overvintre på. Det blir spennende å se hvor godt de klarer seg frem til våren.



Hvis du vil kjøpe honning så ta kontakt eller kom innom :)







søndag 9. september 2012

Fang sommeren på glass og flaske: Tomatsaus!




Det er alltid kjekt å ha tomatsaus til pizza og pasta! Det er lett å lage og smart å fryse i porsjoner som passer f.eks til en pizza.

Grunnoppskriften bør inneholde løk, hvitløk, krydder og tamater selvsagt. Ut over det kan man tilsette det man liker. Mange ville sikkert foretrekke å skolde tomatene først, men jeg går ut i fra at mye av vitaminer og smak sitter i skallet så jeg lar det følge med i sausen. Det gir en fin farge også.

Jeg brukte tomater, løk, hvitløk, chili, basilikum, bladpersille, oregano og timian. Litt sukker runder av smaken. Smakes til med salt og pepper.

Det er også godt med finrevet gulrot og finkuttet stangselleri hvis man vil ha mer Bolognese-stil på sausen.








Så fine farger! 









Jeg tenkte jeg skulle prøve noe nytt i år, nemlig å ta tomatene i blenderen i stedet for å skjære de opp. Det gikk fint, men man kan med fordel skvise ut litt vann og frø fra noen av dem. Det er viktig å ikke kjøre blenderen så lenge at det blir en jevn suppe.

Løken kan gjerne finhakkes og stekes myk i en gryte før de andre ingrediensene tilsettes. Alle grønnsaker kjøres i blender noen sekunder og has i en gryte. 











Jeg gjorde det samme med krydderet. Sammen med litt væske fra tomatene for å få knivene til å gå rundt gikk det fint. Da slapp jeg å kutte alle urtene. 








Det luktet fantastisk!












Fargen på sausen er på dette tidspunktet ikke så fin som den blir senere.

La sausen småkoke til smakene har kokt godt inn og den har riktig konsistens. Det kommer litt an på hva som blandes i. La den avkjøle og frys ned i porsjoner eller kok pasta og spis med en gang :)










Lykke til!