September er tiden for høsting av lynghonningen og spenningen i heimen var stor. Vi ble jo litt skuffet over det dårlige resultatet da vi høstet sommerhonning, men nå var det gode utsikter for mer honning. Det har vært mye lyng i år og været har ikke vært så værst i august.Da får biene mye å gjøre og jo mer nektar de samler inn, jo mer honning blir det. Vi hentet inn alle tavlene fra begge kubene og satt dem til varming. Vanninnholdet var på passe nivå, så den seige lynghonningen trengte bare et døgn i et varmt rom for å bli lettere å slynge.
Vi brukte to metoder. Den ene metoden går ut på å bruke en såkalt håndløsner som har pigger som blir presset inn i hver celle. Dette gjør at honningen ikke blir så seig å få ut.
Den andre metoden er skraping. Siden vi har en fruktpresse og bruker plastrammer ville vi prøve denne metoden på de rammene med minst honning i. Det gikk fort, men litt ekstra søl blir det jo. I tillegg ødelegger man også det biene har bygget opp som kan brukes igjen senere. Vi sparte de beste rammene og skrapet resten.Mange av rammene inneholder også pollen som er viktig mat for biene.
All voksen med honning samler vi opp i en bolle med lokk så vi kan presse den til slutt.
Voksen bruker vi på nytt når vi skal smøre nye rammer. Den må først renses ved at man smelter den i en kjele med litt vann og venter til voksen flyter opp og rusket ned.
Å presse med fruktpresse er alltid morro, gøy å se hvor mye man får skvisa ut. Etter utallige pressinger og stramminger over natta fikk vi ut 3,5 kg honning bare ved å presse voksen.
Mmmmm....
Siling er veldig viktig, alle uønskede partikler skal bort. Først gjennom en grov sil og så gjennom en fin sil etterpå.
Finsiling på det provisoriske varmerommet.
Etter finsilingen ble bøtta full, ca. 35 kg. Selv om det ikke er så mye på to kuber er vi godt fornøyd. Vi er tross alt nybegynnere og må regne med litt dårlig høsting det første året. Hele bieprosjektet har vi jobbet med parallelt med å gå på kurs. Det har vært utrolig morro og vi vil gjerne få oss noen flere kuber til våren.
35 kg honning gir oss nok overskudd til å selge litt utover høsten. Lite og eksklusivt ;)
Honningen er ikke klar før i slutten av september. Først ska den røres til riktig konsistens, tappes på glass og få etikett.
Da er snart arbeidet i bigården over for i år. Nå gjenstår det å se til at biene har nok mat så de klarer seg gjennom vinteren. Noe må de få igjen siden vi har tatt honningen de skulle spise gjennom kalde vintermåneder. I løpet av helgen skal vi gi de sukkerlake og rammer med ny voks som de skal overvintre på. Det blir spennende å se hvor godt de klarer seg frem til våren.
Hvis du vil kjøpe honning så ta kontakt eller kom innom :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar