tirsdag 23. oktober 2012

Fang sommeren på glass og flaske- eplemost!





Epler som ligger på bakken og råtner er et trist syn, ikke bare er det en flott ressurs som går tapt, men det vitner også om at vi lever i en tid der mat ikke lenger har den samme verdien som før.

Epler kan man bruke til mye, den største utfordringen er å finne måter å bevare eplene utover vinteren.Noen eplesorter egner seg godt til vinterlagring, men da må de plukkes forsiktig og lagres frostfritt. Eplemos kan fryses, epleringer kan tørkes og man kan lage eplegele som holder seg på glass i kjelleren.

 En fin måte å utnytte store mengder epler er å presse eplesaft. Denne saften drikkes som den er eller kan videreforedles til eplesider eller vin hvis man ønsker det.

For mer sødme kan det være godt å blande pærer og epler hvis man har tilgang på det.


Vi har en fruktpresse og en kvern, kjøpt på www.eggelund.no.


Man starter med å skylle og kutte eplene grovt.

















Kvern eplene én eller to ganger, det kommer an på hvor saftige og myke de er. Jo mykere og mindre biter, jo mer saft får man presset ut.











Fyll eplemasse i posen i pressa og fest pressplaten med skruene. Press jevnt ned og skru til litt etter litt.









La pressa stå litt før du presser igjen. Det blir mer bunnfall jo hardere du presser er vår erfaring.









Fyll safta på rene flasker med en trakt. Bruk redskaper av metall som du skolder i kokende vann først. Flaskene er kjøpt på NordicPack i Rygge.












Sett ovnen på 120 grader og flaskene i vannbad. Dette er ikke lett siden flaskene lett velter. Sett korkene forsiktig på og skru til en kvart runde.
La flaskene stå i ovnen til det småbobler inni flaskene. Litt for lenge er bedre enn litt for lite.











Ta flaskene ut av ovnen å skru korkene hardt til med en gang. Nå skal de holde seg i lang tid.








Etter noen dager vil man merke om man har fulgt fremgangsmåten nøye nok- hvis ikke vil safta begynne å gjære. Det kan også smake godt og har man utstyr til å lage sider er jo det også deilig :)









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar