tirsdag 25. september 2012

Fang sommeren på glass og flaske- Ketchup!




Ketchup er godt og hjemmelaget er enda bedre! Jeg har prøvd å finne oppskrifter der resultatet virkelig smaker som ketchup og denne gangen synes jeg det fungerte.
Alle typer tomater kan brukes, men de bør være godt modne. Man kan med fordel blande ulike sorter.





Man trenger tomater- mye tomater!


her er oppskriften jeg brukte:


3 kilo tomater

En halv stor løk
 eller én liten løk
2 fedd hvitløk

3 ss olje

En halv ts paprikapulver

1 knivsodd kanel

1 knivsodd allehånde

1 ss tomatpuré

2 ss brunt sukker

3 ss eplesidereddik










Noen oppskrifter bruker andre krydder, jeg syns det fungerte fint med disse. 










Hakk løk og skjær opp tomatene.Tilsett krydder og la alt koke i ca.tre timer. 











Press massen gjennom en sil eller bruk en blender/stavmixer. Kok litt til hvis ikke konsistensen er riktig (for tynn).








Sterilisering:


Sett glassflasker 20 min i ovn på 110 grader eller kok opp vann i en stor kjele og la flasker og korker koke i 5 min.

Hvis man vil være sikker på at ketchupen skal holde "for evig" kan man henkoke den. Sett flaskene i en ildfast form i stekeovnen på 110 grader. Hell litt vann i formen så det dekker et par cm opp på flasken. Sett korken så vidt fast på flasken og vent til det kommer små bobler eller man tror at flasken er gjennomvarm.



Vi har fortsatt ketchup igjen fra i fjor som har holdt seg bra med denne metoden. 










3 kilo tomater ble bare to flasker ketchup. Jeg tok litt over på en vanlig ketchupflaske for å se om barna ville reagere på smaken. Det gjorde de ikke, de syns det var god ketchup :)




torsdag 13. september 2012

Lynghonning- snart klar for salg!





September er tiden for høsting av lynghonningen og spenningen i heimen var stor. Vi ble jo litt skuffet over det dårlige resultatet da vi høstet sommerhonning, men nå var det gode utsikter for mer honning. Det har vært mye lyng i år og været har ikke vært så værst i august.Da får biene mye å gjøre og jo mer nektar de samler inn, jo mer honning blir det. Vi hentet inn alle tavlene fra begge kubene og satt dem til varming. Vanninnholdet var på passe nivå,  så den seige lynghonningen trengte bare et døgn i et varmt rom for å bli lettere å slynge.


Vi brukte to metoder. Den ene metoden går ut på å bruke en såkalt håndløsner som har pigger som blir presset inn i hver celle. Dette gjør at honningen ikke blir så seig å få ut.









Den andre metoden er skraping. Siden vi har en fruktpresse og bruker plastrammer ville vi prøve denne metoden på de rammene med minst honning i. Det gikk fort, men litt ekstra søl blir det jo. I tillegg ødelegger man også det biene har bygget opp som kan brukes igjen senere. Vi sparte de beste rammene og skrapet resten.Mange av rammene inneholder også pollen som er viktig mat for biene.








All voksen med honning samler vi opp i en bolle med lokk så vi kan presse den til slutt. 
Voksen bruker vi på nytt når vi skal smøre nye rammer. Den må først renses ved at man smelter den i en kjele med litt vann og venter til voksen flyter opp og rusket ned.










Å presse med fruktpresse er alltid morro, gøy å se hvor mye man får skvisa ut. Etter utallige pressinger og stramminger over natta fikk vi ut 3,5 kg honning bare ved å presse voksen.




Mmmmm....







Siling er veldig viktig, alle uønskede partikler skal bort. Først gjennom en grov sil og så gjennom en fin sil etterpå.












Finsiling på det provisoriske varmerommet.









Etter finsilingen ble bøtta full, ca. 35 kg. Selv om det ikke er så mye på to kuber er vi godt fornøyd. Vi er tross alt nybegynnere og må regne med litt dårlig høsting det første året. Hele bieprosjektet har vi jobbet med parallelt med å gå på kurs. Det har vært utrolig morro og vi vil gjerne få oss noen flere kuber til våren. 

35 kg honning gir oss nok overskudd til å selge litt utover høsten. Lite og eksklusivt ;)

Honningen er ikke klar før i slutten av september. Først ska den røres til riktig konsistens, tappes på glass og få etikett.

Da er snart arbeidet i bigården over for i år. Nå gjenstår det å se til at biene har nok mat så de klarer seg gjennom vinteren. Noe må de få igjen siden vi har tatt honningen de skulle spise gjennom kalde vintermåneder. I løpet av helgen skal vi gi de sukkerlake og rammer med ny voks som de skal overvintre på. Det blir spennende å se hvor godt de klarer seg frem til våren.



Hvis du vil kjøpe honning så ta kontakt eller kom innom :)







søndag 9. september 2012

Fang sommeren på glass og flaske: Tomatsaus!




Det er alltid kjekt å ha tomatsaus til pizza og pasta! Det er lett å lage og smart å fryse i porsjoner som passer f.eks til en pizza.

Grunnoppskriften bør inneholde løk, hvitløk, krydder og tamater selvsagt. Ut over det kan man tilsette det man liker. Mange ville sikkert foretrekke å skolde tomatene først, men jeg går ut i fra at mye av vitaminer og smak sitter i skallet så jeg lar det følge med i sausen. Det gir en fin farge også.

Jeg brukte tomater, løk, hvitløk, chili, basilikum, bladpersille, oregano og timian. Litt sukker runder av smaken. Smakes til med salt og pepper.

Det er også godt med finrevet gulrot og finkuttet stangselleri hvis man vil ha mer Bolognese-stil på sausen.








Så fine farger! 









Jeg tenkte jeg skulle prøve noe nytt i år, nemlig å ta tomatene i blenderen i stedet for å skjære de opp. Det gikk fint, men man kan med fordel skvise ut litt vann og frø fra noen av dem. Det er viktig å ikke kjøre blenderen så lenge at det blir en jevn suppe.

Løken kan gjerne finhakkes og stekes myk i en gryte før de andre ingrediensene tilsettes. Alle grønnsaker kjøres i blender noen sekunder og has i en gryte. 











Jeg gjorde det samme med krydderet. Sammen med litt væske fra tomatene for å få knivene til å gå rundt gikk det fint. Da slapp jeg å kutte alle urtene. 








Det luktet fantastisk!












Fargen på sausen er på dette tidspunktet ikke så fin som den blir senere.

La sausen småkoke til smakene har kokt godt inn og den har riktig konsistens. Det kommer litt an på hva som blandes i. La den avkjøle og frys ned i porsjoner eller kok pasta og spis med en gang :)










Lykke til!