Sommeren er på hell og august viser seg fra sin beste side. Siste høyslått er pakket og kjørt på plass og vinterforet til sauene er dermed sikret.
Drivhuset er nå på topp, agurker og tomater i lange baner. Nå skal det hermetiseres, saftes og fryses de neste ukene.
Vi tok en tur til bikubene i går for å sjekke om de har jobbet godt og begynt å samle lynghonning.Fine solrike dager har gitt biene gode arbeidsforhold. Det var full aktivitet og mer honning enn tidligere i sommer. Vi fikk ikke så mye sommerhonning som vi håpet på og satser nå på mer lynghonning. Sommerhonningen smakte fantastisk og vi er så stolt av den første høsten selv om det ikke ble mer enn 10 kg i den ene kuben.
Full aktivitet i kassa der larvene klekker ut. Et sted inni her holder dronninga til og ho legger ca. 2000 egg om dagen!
Overalt hvor det er litt plass til overs inne i kuben vil biene bygge voksceller som de fyller med honning. Disse fjerner vi når vi inspiserer kubene, vi vil jo helst at de bygger på rammene. Men denne voksen tar vi vare på for å smelte til senere bruk på rammene. Den inneholder også noe honning og kan spises. Vi prøvesmakte litt av den nylagde honningen i voksen og det er tydelig at biene henter nektar fra lyng nå. Smaken på lynghonning er mye skarpere enn på sommerhonningen og mange syns den er best.
Hvis dere ser godt etter på bia som er på vei inn i kuben kan dere se en gul klump på bakbeinet. Det er pollen og brukes til mat i kuben. Mange bruker bipollen som kosttilskudd, det inneholder mange næringsstoffer og er spesielt rikt på protein.
Biene bruker vingene til å kjøle kuben ved å vifte kald luft inn i flyhullet.
Et tegn på at sommeren snart går over til høst er de vakre rognebærtrærne med sine røde bær. I år er de mye rognebær og de er fine å lage gele av. Husk bare å la de få en natt eller to i fryseboksen hvis det ennå ikke har vært nattefrost når de plukkes.
Vi lagde litt rognebærgele i fjor og har fortsatt igjen. Det er ikke det mest anvendelige produktet, jeg syns det passer best til vilt og det spiser vi ikke så ofte desverre. Men sauene elsker rogn og får ofte hjelp til å få ned de greinene de ikke når opp til selv. Det er så populært at de har utviklet mange teknikker for å nå opp til godsakene, blandt annet å stå på ryggen til hverandre eller stå på bakbeina.
I tillegg til mye blåbær og tyttebær har det vært en fantastisk soppsesong!
Kantareller overalt som desverre står og råtner fordi de ikke blir plukket i tide. Vi har aldri funnet så mye kantareller som i år og enda er ikke sesongen over.
En ny beboer på gården dukket opp her om dagen da sola varmet godt. Denne buormen lå og solte seg på hella foran kjellerdøra. Den forsvant fort inn i et hull i grunnmuren da vi kom. Buormen er en av tre slangearter i Norge som alle er fredet. Den liker seg godt i nærheten av vann, den er en god svømmer og spiser fisk og amfibier. Da burde den trives hos oss siden det kryr av frosk, padder og salamander rundt på gården.
Nå er det forberedelser til åpen dag på Ørmen gård som står i fokus de neste dagene så det blir ikke tid til så mange prosjekter på gården.Vi skal selge egg, tomatmarmelade, grønnsaker og arganolje til hud og hår.
Anbefaler de av dere som bor i nærheten å ta seg en tur til Ørmenåsen førstkommende lørdag!
Se mer informasjon på deres hjemmeside og les om den fantastiske olivenoljen fra Kreta, den beste olivenoljen vi har smakt!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar