Løk er en fantastisk grønnsak med mange helsebringende egenskaper. Ikke bare er den helt uunnværlig i matlagning, den inneholder også mange viktige næringstoffer.
Regelmessig inntak kan forebygge hjerte- og karsykdommer, virke bakteriedrepende, beskytte mot visse kreftformer, være bra for allergikere og folk med astma og også flere andre helsefordeler.
Løk er en av de grønnsakene som sprøytes minst i konvensjonellt landbruk, det er jo bra!
I tillegg er løk billg, lett å lagre og holder seg godt over tid. Hjemme på kjøkkenet holder den seg best i romtemperatur. Vi lagrer større mengder løk som skal holde over vinteren. Da er man avhengig av å ha en kjeller, kald bod/spiskammer eller lignende. Det bør være frostfritt, men ikke for varmt. Løk tåler noen kuldegrader, men vil bunnfryse og bli ødelagt hvis det blir for kaldt.
Vi dro på Skauen gård på selvplukk da vi ikke har nok løk selv til vinterlagring. Der er løken fantastisk stor og flott i år så det blir garantert flere turer dit :)
Løken skal ligge tørt ute å tørke med riset på helt til den er tørr i "halsen", dvs. der det grønne starter.
Når løken er tørr skal den henges i "fletter" til lagring, det er den morsomme delen av jobben :) så har vi forhåpentligvis løk en god stund utover vinteren.
Det har skjedd saker og ting i hønseflokken i sommer også. De fine Plymouth Rock-hanekyllingene vi kjøpte tidligere i vår viste seg å være flere høner enn haner. Vi syns de er så fine at vi ikke vil slakte de allikevel! Nå venter vi bare på at de skal begynne å legge sine første egg.
Den lille kyllingen har blitt en stolt hanefar som har tatt over reviret til avdøde Mattis utenfor hønsegården. Han syns vi også har blitt så flott at vi ikke vil slakte han....
Da spørs det åssen det går når denne lille tassen vokser opp. For et par uker siden ble denne kyllingen igjen eneste avkom etter to dverghøners intense ruging. Men som sist viser de små hønene seg å være ekstreme hønemødre som med to til én-kontakt passer på 110% til en hver tid og lærer den lille tassen alt han må kunne for å leve et fullverdig hønseliv. Så spørs det bare hva vi gjør med han da når han vokser til. Det er ikke gunstig med så mange haner selv om de er flotte å se på. Noen må i gryta...
Ute å lærer noen hønsetriks av storebror...
Det merkes hvertfall godt på morgenkvisten at vi har fem haner på gården :)